Urine-incontinentie
- 6 juli 2017
Ongewild urine verliezen bij lachen, hoesten of niezen, bij tillen of sporten….
Wat is urine-incontinentie en wat heeft Cesartherapie u hierbij te bieden?
Urine-incontinentie komt meer voor dan u denkt. In Nederland heeft 18% van de vrouwen en 12% van de mannen wel eens last van urine-incontinentie. In dit artikel vertel ik u wat meer over dit ongemak en over de rol van de oefentherapeut Cesar hierbij.
Wat is urine-incontinentie?
Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om de urine op te houden.
Ongewild urineverlies kan optreden bij hoesten en niezen en bij inspanning, zoals tillen en sporten, maar ook bij spanning of angst, bij het zien of horen van stromend water, bij lachen of bij sterke aandrang.
De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen; het kan een straal, een scheutje of een enkel druppeltje zijn. Sommige mensen gaan vaak naar het toilet voor een kleine plas waarbij zij de blaas niet helemaal leeg maken.
De blaas
Urine wordt in de blaas verzameld. De uitgang van de blaas heeft een kringspier die voorkomt dat er urine wegdruppelt. Als de blaas vol is, krijgt u aandrang om te plassen. Als u daaraan toegeeft, ontspant deze kringspier zich, de blaas trekt samen en de urine loopt naar buiten.
De blaas wordt ondersteund door de bekkenbodemspieren; zij helpen bij het ophouden van de urine en bij het ledigen van de blaas.
Het ontstaan van urine-incontinentie
Bij urine-incontinentie werken de blaas, de kringspier of de bekkenbodemspieren niet goed.
Bij vrouwen kan dit onder andere het gevolg zijn van zwangerschap en bevalling, verzakking van de baarmoeder of de blaas en bij veranderingen in de hormoonhuishouding na de overgang.
Bij mannen kunnen onder andere een vergrote prostaat of een prostaatoperatie de oorzaak zijn.
Bij beide kunnen neurologische aandoeningen de oorzaak zijn.
Onzekerheid
Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak erg onzeker. Ze schamen zich vaak en praten er liever niet over. Urine-incontinentie kan gevolgen hebben voor werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven.
Oefeningen bieden hulp
De Cesartherapeut leert u oefeningen om de functie van de bekkenbodemspieren tijdens uw dagelijkse activiteiten te verbeteren. U krijgt bekkenbodemoefeningen, voorlichting en begeleiding.
Bij veel mensen kan hierdoor het urineverlies verminderen of verdwijnen!
Behandeling
De behandeling van een Cesartherapeut is breed. Er wordt niet alleen geoefend, maar u krijgt ook veel voorlichting;
- u krijgt informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren
- u leert begrijpen hoe het komt dat u ongewild urine verliest
- u leert hoe u kunt voorkomen dat u te vaak naar het toilet gaat
- u leert hoe u het beste op het toilet kunt zitten om uw blaas goed leeg te plassen
- Bij het oefenen
- leert u hoe u uw bekkenbodemspieren kunt aanspannen en kunt ontspannen en hoe u dit goed kunt voelen
- leert u uw bekkenbodemspieren goed te gebruiken bij dagelijkse houdingen en bewegingen en bij activiteiten die u belangrijk vindt ( zoals werk of sport)
- wordt er gewerkt aan het verbeteren van houdingen en bewegingen waardoor uw bekkenbodemspieren beter functioneren
- leert u zo nodig hoe u zich beter kunt ontspannen.
Voor een behandeling bij een Cesartherapeut is een verwijzing van een huisarts nodig. Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen meestal volledig vergoed.
Herkent u deze klachten? Ga dan naar uw huisarts voor een verwijzing naar een Cesartherapeut, want er is vrijwel altijd iets aan te doen.