AANPAK VERMOEIDHEID BIJ CHRONISCHE PIJN

Aanpak vermoeiheid bij chronische pijn

Vrijwel alle mensen met chronische pijn hebben ook last van vermoeidheid. Pijn vreet namelijk energie! Vaak blijven we lange tijd doorlopen met pijn en blijven we doorgaan met wat we altijd al doen, het zorgen voor de kinderen, het geven van mantelzorg, weer “ja” zeggen tegen overwerk. Geleidelijk aan begin je te merken dat het steeds langer duurt voordat je herstelt van de pijn, eerst een avond, later een hele dag, een hele vakantie … en daar heb je  de vermoeidheid!

Vermoeidheid is een waarschuwingssignaal

Een waarschuwingssignaaal van het lichaam om het rustiger aan te doen of te stoppen met een aktiviteit omdat je energievoorraad bijna op is. Natuurlijk kun je dit signaal een tijdlang negeren of uitstellen, vaak omdat iets anders op dat moment belangrijker lijkt. Echter het negeren van vermoeiheid leidt vrijwel direct tot een energieprobleem.

Negeren van vermoeidheid

Bij het negeren van het signaal vermoeidheid activeert ons brein automatisch de aanmaak van stresshormonen: adrenaline en cortisol. Deze stresshormonen gebruiken niet alleen de gewone voorraad energie maar ook onze energiereserves. De suikervoorraad uit ons spierweefsel wordt afgebroken, de slaapkwaliteit laat te wensen over en je krijgt een korte lontje. De automatisch geactiveerde stresshormonen zorgen er tevens voor dat je lichaam in een “vecht-vlucht-verstijf-modus” wordt gezet. De spierspanning in je hele lichaam gaat omhoog, je hart gaat sneller kloppen.

Vermoeidheid zelf beïnvloeden

Veel mensen met vermoeidheid  zouden het liefst na het opstaan direct hun bed weer in duiken, de reserve-energie is op, de batterij is leeg. Een lege batterij laadt zich echter niet zomaar op door lang achtereen te rusten. Het is echter van belang en ook mogelijk om je energiereserves weer op te bouwen. Er is hoop!

Opbouwen van energiereserves

Deze “reserves” kunnen weer opgebouwd worden wanneer je gedurende de dag, frequent maar relatief korte liggende rustmomenten in gaat bouwen. Bij dergelijke liggende rustenmomenten kan je lichaam namelijk optimaal bijtanken. Elk rustmoment duurt minimaal 15 en maximaal  20 minuten. Niet korter en niet langer.

Hoeveel rustmomenten heb je nodig

Om te bepalen wanneer en hoeveel rustmomenten je nodig hebt ga je allereerst meten hoelang je verantwoord belastbaar bent.  Verantwoord bewegen betekent: stoppen met een activiteit of beweging wanneer het genoeg is en niet stoppen wanneer je totaal uitgeput bent. Mensen met chronische pijn en vermoeidheid, evenals hun professioneel begeleiders, hebben  vaak niet in de gaten hoe laag belastbaar ze in werkelijkheid geworden zijn.

Aan de slag met rust en reëel bewegen

Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck,  gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn kan samen met u het startniveau bepalen, een opbouwschema maken en deze rustmomenten invoegen waarmee u aan de slag gaat. Wees niet ongeduldig, hoe begrijpelijk ook, en geef het niet te snel op! Dit vergt echt tijd, die je jezelf moet gunnen.

Herstel na 1 tot 4 weken

Het herstel van energiereserves wordt vaak al na 1 tot 4 weken ervaren als je trouw je rustmomenten inlast. Gun jezelf deze hernieuwde energie, geniet van dat momentje van ontspanning. Stap voor stap naar een leven met minder pijn, meer vitaliteit en weer in verbinding staan met jezelf en je  omgeving.