ACCEPTANCE AND COMMITMENT THERAPY (ACT) en PIJN

Acceptance and Commitment Therapy en pijn

Op dit moment lijden nog veel mensen onder de gevolgen van Corona. Een eerstejaars student vecht tegen eenzaamheid en depressieve gedachten. Een knieoperatie wordt voor de derde keer uitgesteld. Mark Rutte vertelT ons al een jaar dat we het nog ‘even’ vol moeten houden, terwijl we onze geliefden zo erg missen We worstelen dagelijks met pijn, vermoeidheid, frustratie, angst, depressie, verdriet.

Pijn hoort bij het leven!

Pijn maar ook angst, depressieve gevoelens, boosheid en verdriet horen bij het leven. We hebben ermee te dealen. Hoe mooi zou het zijn als we onze pijn en ook onze gevoelens en gedachten doelbewust met ons mee kunnen dragen en dat we kunnen leren om te gaan met moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden.

Acceptatie en bereidheid

Acceptatie van de pijn en het stoppen met worstelen hiertegen staat centraal binnen ACT. Het actief toelaten van al die moeilijke zaken en vervolgens bereid zijn om op zoek te gaan en te ervaren wat wél werkt. Acceptance and Commitment Therapy leert je om op een zachtaardige manier om te kunnen gaan met alles wat je denkt, voelt en ervaart, terwijl je op weg gaat om je doelen en dromen te verwezenlijken

Gedachten minder serieus nemen

Gedachten laten ons soms dingen geloven die soms niets met de werkelijkheid te maken hebben. Ze kunnen een behoorlijke negatieve invloed hebben op onze pijn. Omdenken, positief leren denken werkt misschien op korte termijn, maar werkt dat ook op lange termijn?

Defusie

Defusie is de vaardigheid die je helpt om afstand te leren nemen van de inhoud van je denken. Het gaat erom dat je leert herkennen wanneer je verstand slimme informatie geeft en wanneer het zich bemoeit met dingen waar het geen verstand van heeft.

Mindfulness

Mindfulness is een belangrijk onderdeel van de ACT. Mindfulness is de bereidheid om alles actief te ervaren, zelfs de oordelen die je verstand produceert, of je het nu leuk vindt of niet. Mindfulness zorgt er niet voor dat je je beter voelt, maar dat je beter leert voelen, dat je volledig toelaat wat er op dat moment gebeurt. Ontspanning kan wel een prettige bijwerking zijn waardoor je mindfulness waarschijnlijk vaker zal inzetten.

Waardevolle doelen

Waardevolle doelen stellen In plaats van vechten of vluchten voor pijn. We kunnen gaan onderzoeken wat je waardevol vindt in je leven. Wat vind jij zélf waardevol: eerlijkheid, zorgzaamheid, persoonlijke groei, gezondheid? In een behandeling is niet de pijn ‘lijdend’ maar zijn je waardevolle doelen ‘leidend’.

Psychosomatische oefentherapie en ACT

ACT wordt de laatste jaren niet alleen binnen de psychologie, maar ook in de praktijk van een psychosomatisch therapeut veelvuldig ingezet tijdens de behandeling van chronische pijn, angst- en depressieve klachten. Een psycholoog en psychosomatisch oefentherapeut kunnen elkaar hierdoor perfect aanvullen en samenwerken om je te leren om pijn niet meer te vermijden en er tegen te vechten maar om samen met jou op zoek te gaan naar het leven dat je eigenlijk zou willen leven!

Bron: ACT in groepen, Gijs Jansen ACT Guide faciliteert zorgprofessional
Anite de Greef heeft de ACT-opleiding  van Gijs Jansen gevolgd