Artrose en bewegen!

  • 6 juli 2017

Startpijn, stijfheid, moeite met lopen……ARTROSE.
Wat is ARTROSE en wat heeft Oefentherapie Cesar u te bieden?

Wat is artrose ?

ARTROSE, of gewrichtsslijtage, is een aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van “gewrichtsslijtage”. ARTROSE komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, de nek, de onderrug en de handen.

Hoe ontstaat artrose ?

Over het ontstaan van ARTROSE is veel onduidelijkheid. Verschillende factoren kunnen een rol spelen: de leeftijd, een zware belasting van de gewrichten door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of intensief sporten met een hoge belasting van de heupen en de knieën.
Ook niet of te weinig bewegen kan ARTROSE tot gevolg hebben.
Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het kraakbeen zit aan de uiteinden van de botten, zorgt voor de smering van het gewricht en werkt als een stootkussen: het vangt grote schokken in het gewricht op.
Als het kraakbeen in kwaliteit afneemt moeten de botten dit werk zelf doen. Dit kan leiden tot verdikking en vervorming van de botuiteinden. Niet alleen de gewrichten maar ook de spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen door artrose verzwakken.

Klachten

Het achteruitgaan van de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat geleidelijk en treedt vooral ‘s- ochtends op, bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Daarnaast kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat de spierkracht rond het gewricht afneemt. De samenwerking van de spieren raakt verstoort.
ARTROSE in de heup en de knieën kan hinder veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen.
ARTROSE in de onderrug geeft vaak problemen ‘s- morgens bij het opstaan uit bed.
Mensen met ernstige ARTROSE kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen. Bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen.

Artrose en bewegen

De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door bewegen. De mate van artrose kan niet verminderen, maar door bewegen kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen.
Als u regelmatig beweegt worden de spieren, pezen en banden rondom het aangetaste gewricht sterker, waardoor ze de schokken en bewegingen beter kunnen opvangen. Bovendien kunt u meer vertrouwen krijgen in uw lichaam. Goede bewegingactiviteiten zijn bijvoorbeeld wandelen, fietsen en bewegen in water.

Oefentherapie Cesar

De Cesartherapeut leert u oefeningen om de ARTROSEklachten te verminderen:

  • Oefeningen om de beweeglijkheid van de aangetaste gewrichten te vergroten.
  • Oefeningen ter verbetering van de kracht en de coördinatie van de spieren rondom het aangetaste gewricht.
  • Oefeningen om de conditie te verbeteren.
  • Ontspanningsoefeningen om de pijn beter te kunnen verdragen wordt niet alleen veel geoefend, maar u krijgt ook voorlichting en advies informatie over ARTOSE.
  • Informatie over de negatieve gevolgen van te weinig bewegen advies over bewegingsactiviteiten die voor u het meest geschikt zijn.

Daarnaast besteed een CESARTHERAPEUT veel aandacht aan het goed leren bewegen. Bij ARTROSE in een knie wordt naast het goed leren belasten van de knie, ook de enkel, het heupgewricht, maar ook de hele rugbelasting meegenomen.

Het grote belang van een goede manier van bewegen wordt de laatste jaren vanuit de medisch- wetenschappelijke hoek ondersteund. Uit wetenschappelijk onderzoek komt steeds vaker naar voren dat niet alleen het behandelen van het aangedane gewricht, maar ook het behandelen van de omliggende gewrichten en spieren betere resultaten opleveren.

Operatie?

Soms is een operatie nodig. Als de ARTROSE een operatie onvermijdelijk maakt, kan de CESARTHERAPEUT, u steun geven bij de voorbereiding:

  • u leert hoe u het pijnlijke gewricht zo goed mogelijk kunt gebruiken
  • u leert goed om te gaan met (loop) hulpmiddelen
  • u krijgt informatie over de mogelijkheden en beperkingen in houding en beweging direct na de operatie.