Cesartherapie en ouderen

Gezond oud wórden willen we vrijwel allemaal, maar gezond en gelukkig oud zíjn is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. We worden gemiddeld steeds ouder en we worden gestimuleerd om langer thuis te blijven wonen. Mooi zo denk je dan op je 50ste, ik heb nog een half leven voor me! Helaas zien de jaren na je 50ste er vaak anders uit dan de eerste vijftig.

Ouder worden komt met gebreken

Of we het nu willen of niet, als we ouder worden komen er hier en daar wat zichtbare en voelbare lichamelijke gebreken aan het licht. Opstartproblemen ‘s morgens bij het opstaan, de leesbril doet zijn intrede, en je plas ophouden is niet meer zo vanzelfsprekend. “Er komt van alles bij, maar er gaat niks af”, krijgen we regelmatig te horen in onze praktijk. Het leren omgaan met deze gebreken en ongemakken is niet voor iedereen even makkelijk en het kan nodig zijn dat er een helpende, professionele hand geboden wordt.

Ouder worden en “verlies”

Naast de lichamelijke klachten en problemen krijgen ouderen steeds vaker te maken met “verlies”. De kinderen gaan de deur uit, je gaat met pensioen en je moet daardoor afscheid nemen van je collega’s, je autorijbewijs wordt van je “afgenomen”, er overlijden steeds meer familieleden en vrienden. We wéten allemaal dat het er bij hoort, maar het kan zwaar vallen. Ook dan kan het zijn dat, naast alle hulp van dierbaren om je heen, professionele hulp van een zorgverlener zinvol en prettig kan zijn.

Blijf in beweging, dan kom je ergens

“Rust roest!” In beweging blijven zorgt er voor dat we ons lichamelijk prettiger en gezonder blijven voelen en dat we deel kunnen blijven nemen aan sociale en sportieve activiteiten. Goed kunnen blijven lopen en fietsen staat voor veel ouderen hoog op het wensenlijstje. Als lopen, fietsen, maar ook lang zitten, staan of bukken een probleem wordt en als je lichamelijke klachten gaat ervaren kan een Cesartherapeut je hierbij helpen met bewegingsoefeningen en adviezen. Zowel in de oefenzaal maar ook bij u aan huis, als dat wenselijk is, kan de Cesartherapeut samen met u uw problemen en beperkingen in beeld brengen en een persoonlijk behandelplan opstellen. Vervolgens gaat u samen met de therapeut actief aan de slag met bewegingsoefeningen en opdrachten!

Begeleiding bij verliesverwerking

Een heftig, aangrijpende verlies kan er ook toe leiden dat u niet meer in beweging kan komen. Het langdurig verzorgen van een zieke partner, het overlijden van een dierbare, maar ook het loslaten van kinderen. Daar waar de één zijn leven weer na enige tijd op kan pakken lukt het een ander niet om zijn of haar leven weer op de rit te krijgen. Niet meer kunnen genieten, geen liefde en aandacht meer kunnen geven of ontvangen uit je naaste omgeving. Terwijl je daarvoor de gangmaker was! Ook dan kan een luisterend oor en professionele coaching van een psychosomatisch oefentherapeut erg waardevol zijn. Een psychosomatisch oefentherapeut is opgeleid om mensen te begeleiden bij rouwverwerking.

Valpreventie

Er is de laatste jaren al veel geschreven en gesproken over het belang van valpreventie. En dit zullen we voorlopig moeten blijven doen. Ondanks de veelvuldige valpreventievoorlichting, tv-spotjes en artikelen in regionale krantjes belanden er nog steeds veel ouderen op de eerste hulp van de ziekenhuizen. Soms moeten mensen ten gevolgen van een valincident verhuizen naar een verpleeghuis of erger komen mensen direct of indirect te overlijden na een valincident. Vallen kan voorkomen worden! Hiervoor opgeleide oefentherapeuten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen in beeld brengen waar voor u het gevaar voor een val op de loer ligt. Een valscreening laat zien waar de benodigde hulp ingezet zou kunnen worden. Vervolgens kan de juiste hulp opgestart worden.  “ValNet” is bijvoorbeeld zo’n regionaal initiatief, dat zich inzet om valgevaar bij ouderen te verminderen.
Als u nog vragen heeft of als u nog meer wilt weten over het bovenstaande  kan u onze website bezoeken www.cesar-decirkel.nl . U kan natuurlijk ook vrijblijvend de praktijk binnenlopen of telefonisch contact met ons opnemen.