De zomer van de sport

  • 6 juli 2017

Deze zomer kunnen we volop genieten (of ons ergeren aan) van sport op de televisie. Eerst kunnen we kijken hoe onze jongens het doen tijdens het EK voetbal. En daarna komen ook nog de Tour de France en natuurlijk de Olympische Spelen in London. Voor liefhebbers van sport wordt het dus een topzomer. Maar hoe zit het nu met onze eigen sportactiviteiten tijdens deze zomermaanden? Of laten we niet meteen overdrijven: hoe bewegen we zelf de komende maanden?

Laten we het op de eerste plaats eens hebben hoe wij ons installeren voor de beeldbuis. Borrelnootjes en drankjes staan klaar, dus de wedstrijd kan beginnen. Na de wedstrijd volgt er nog een interessante nabeschouwing, dus al met al zitten we minstens drie uur op de bank. Als je al van zitten mag spreken, want meestal is een zithouding voor de teevee meer een hangende houding dan een actieve zithouding. Op het moment dat je dan de bank witl verlaten voelt de rug vaak stijf of pijnlijk aan. Hoe kunnen we dat nu voorkomen? Besteed, naast de versnaperingen, ook aandacht aan een goede zithouding. Dat wil zeggen: ga rechtop zitten met eventueel een kussentje in de rug. Blijf niet te lang achter elkaar zitten, maar sta regelmatig op en loop een stukje ( al is het maar om een drankje te halen). Doe tijdens minder belangrijke sportmomenten wat oefeningen voor de rug zoals zijwaarts buigen van de rug of deze buigen en strekken. Maar laten we eerlijk zijn: een sportavond op de sofa is natuurlijk geen actieve prestatie van ons eigen lichaam.

Laten we het dan ook in de tweede plaats eens hebben over onze sport- of bewegingsmomenten. En dat is natuurlijk een heel persoonlijk verhaal. De ene mens ervaart sporten en bewegen als een genot, terwijl het voor een ander een opgave blijft om actief bezig te zijn. Bovendien staan in de zomermaanden de meeste activiteiten bij sportclubs ook op een laag pitje. Geen competitiewedstrijden, geen trainingen en veel mensen gaan op vakantie. Toch is het mogelijk om ook in deze maanden voldoende te bewegen.

Diegenen voor wie het zich in het zweet sporten niet aan de orde is, kunnen hierbij denken aan wandelen of fietsen.

In deze tijd worden er in De Kempen op meerdere plaatsen fietstochten georganiseerd. Je kunt dan kiezen uit verschillende afstanden en dus een tocht rijden die bij je past. Vaak is het gezelliger om met een groepje te fietsen en dit stimuleert ook weer om zeker deel te nemen aan de fietstocht. Heb je meer zin om te gaan wandelen, ook dan zijn er in onze prachtige Acht Zaligheden vele mogelijkheden. Er zijn mooie wandelroutes uitgestippeld waar u stevig door kunt wandelen, maar ook kunt genieten van de omgeving. Denk hierbij wel aan goede (wandel) schoenen en kies de afstand en snelheid van lopen die bij je past.

Natuurlijk zijn er ook mensen die niet weg te slaan zijn van de sportvelden. Voor deze fanatieke groep zijn er ook voldoende mogelijkheden om zich toch in het zweet te werken. Je zou kunnen gaan hardlopen om in conditie te blijven of misschien wel te trainen voor de halve marathon in oktober in Eindhoven. Ook als je op vakantie gaat kunnen de loopschoenen in de koffer. Maar ook tennissen, zwemmen of fietsen op een mountainbike zijn sporten waar je op vakantie toch actief mee bezig kunt blijven. Het is dus absoluut niet nodig om deze zomer alleen vanaf de bank met sport bezig te zijn.

Probeer een vorm van bewegen te vinden die bij je past en die het lichaam in conditie houdt. Beweging zorgt ervoor dat de spierkracht in stand gehouden wordt, het lichaam minder stijf is en je uithoudingsvermogen niet achteruit gaat of verbetert. Bewegen en een goede houding zorgen er dan ook voor dat er minder pijnklachten zullen ontstaan.

Hierbij wens ik iedereen dan ook een heel fijne zomer toe waarin jullie kunnen genieten van alle sportevenementen. Maar blijf daarnaast zelf ook goed in beweging.

Door Carien Jacobs
Oefentherapeut  Cesar
Oefentherapie Cesar `de Cirkel`
De uitstraling week 26- 27, editie Bladel en Reusel, 2012