Help ik heb een hernia!
- 6 juli 2017
Help, ik heb een hernia in de rug en wat nu?!
Pijn onder in de rug kan verschillende oorzaken hebben. Maar als daar ook nog uitstralende pijn in het been bij komt, kunnen de klachten veroorzaakt worden door een hernia in de rug. Jaarlijks krijgen in Nederland 75.000 mensen te maken met pijnklachten die wijzen op een hernia. Een aantal van deze mensen zullen geopereerd worden, maar gelukkig kan bij het merendeel de aandoening weer herstellen. Een oefentherapeut is de aangewezen persoon om u in dit genezingsproces te begeleiden. Maar voordat we ingaan op de therapie, wil ik u eerst wat meer informatie geven over dit rugprobleem.
Wat is een hernia?
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die drukt tegen de zenuwwortel. De geïrriteerde zenuw komt vooral voor tussen de vierde en vijfde lendenwervel en de eerste heiligbeenwervel. Veelal mensen tussen de twintig en veertig jaren krijgen een hernia, maar een hernia kan in principe op elke leeftijd ontstaan. Naast leeftijd spelen een slechte houding, te zwaar werk en verkeerde bewegingen een belangrijke rol in het ontstaan van een hernia in de onderrug.
Wat zijn de klachten bij een hernia?
Een hernia kan pijn geven in de onderrug, maar dat is niet altijd het geval. De voornaamste klachten bij een hernia zijn pijnklachten in het been. De pijn kan zelfs in de voet en tot in de tenen voelbaar zijn. De pijn kan verergeren bij bepaalde bewegingen zoals tillen en bukken, zeker als men deze bewegingen maakt vanuit een verkeerde houding van de rug. Maar ook kan er meer pijn ontstaan bij niezen en hoesten of persen, bijvoorbeeld zittend op het toilet. Meestal zit de pijn in één been maar bij een flinke hernia kan de pijn ook in beide benenaanwezig zijn. De hernia in de rug kan ook een dof gevoel in het been veroorzaken of een vermindering van de spierkracht van het been (erdoorheen zakken).
Wanneer heb ik een hernia?
Eerst worden de pijnklachten op een rijtje gezet. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarin testen worden gedaan die kunnen wijzen op een hernia in de rug. Wijst dit onderzoek richting een hernia, dan zou dit bevestigd kunnen worden door een scan de maken, maar dit is zeker niet altijd nodig omdat de klachten bij een gezond bewegingspatroon en begeleiding van een oefentherapeut weer kunnen afnemen en uiteindelijk niet meer aanwezig zijn.
Hoe verder als u een hernia heeft
Gelukkig is het lang niet altijd nodig om geopereerd te worden. Bij 75 procent van de patiënten zal de hernia zonder operatie genezen. Maar tijdens dit genezingsproces zijn wel een aantal factoren van belang. Op de eerste plaats heeft een goede genezing van de hernia tijd nodig. Daarnaast is het belangrijk om meer rust te nemen. Dat wil niet zeggen dat u de hele dag op bed moet liggen of in een stoel moet zitten. Maar wel moet u in deze fase niet zwaar tillen of veel bukken. Daarnaast is het goed om de rug in beweging te houden door oefeningen en vormen van bewegen die mogelijk zijn.
Gelukkig is het lang niet altijd nodig om geopereerd te worden
Daarnaast is het verbeteren van de houding een belangrijk onderdeel van het verminderen van de klachten. Hierdoor worden de klachten minder, maar kunt u ook voorkomen dat er weer klachten ontstaan. Een goede houding is op alle momenten van de dag en nacht van belang. Een oefentherapeut is dan ook de aangewezen persoon om u te begeleiden in dit proces. Hij/zij is gespecialiseerd in het aanleren van een goede houding. Ook op de werkvloer speelt deze houding een belangrijke rol. Indien nodig kan een oefentherapeut ook op het werk komen kijken om daar adviezen te geven rondom een goede houding. Een oefentherapeut zorgt ervoor dat u de goede houding goed beheerst waardoor u na de therapie zelf goed om kunt gaan met de kwetsbaarheid van de rug. Om te genezen van een hernia is een actieve inzet van de patiënt van groot belang. Door een goede houding, verantwoord bewegen en een goed spiergebruik kunnen de pijnklachten verdwijnen. In deze fase is een goede begeleiding wel noodzakelijk. Een oefentherapeut zou u daarin dan ook professioneel, persoonlijk en actief kunnen begeleiden. De behandelingen zijn altijd individueel en daardoor zuiver gericht op uw persoonlijke klachten.
Door Carien Jacobs
Oefentherapeut Cesar
Oefentherapie Cesar ‘De Cirkel’
De Uitstraling week 46- 47, editie Bladel en Reusel, 2012