Houdingsadviezen

  • 6 juli 2017

“Jong geleerd is oud gedaan”
Dit is een spreuk die vaak door mijn gedachten gaat als in onze praktijk mensen zich aanmelden die op latere leeftijd klachten krijgen. Deze klachten zijn ontstaan door een ongezond houding,- en bewegingspatroon. En om op een volgende spreuk terug te vallen “voorkomen is beter dan genezen”. Deze klachten hadden namelijk voorkomen kunnen worden als al op jonge leeftijd de houding en beweging goed gecorrigeerd waren. Het is dan ook van groot belang dat een afwijkende houding bij kinderen gesignaleerd wordt. Dit kan door de schoolarts of schoolverpleegkundige .Maar ook de ouders spelen hierin een belangrijke rol. Zij zijn immers diegene die hun kind veel zien en weten hoe hun kind achter de computer zit of aan de eettafel. Ook zien zij of het kind geneigd is om veel te bewegen of juist liever op de bank hangt.

Waar kun je als ouders op letten?

-Staan de voeten en knieën recht naar voren.
-Zijn de knieën niet overstrekt.
-Is de onderrug niet te hol.
-Is de bovenrug niet te rond.
-Staan de schouders op gelijke hoogte.
-Is de rug goed gestrekt.

Het is van belang om als ouders tijdig aan de bel te trekken. Want een gezonde houding geeft winst voor de toekomst.

Als eerste stap kunt u contact op nemen met de huisarts en deze kan u dan doorverwijzen naar een praktijk voor oefentherapie Cesar. Met oefentherapie Cesar wordt het kind gestimuleerd tot een gezonde houding en beweging die in overeenstemming is met zijn leeftijd, bouw, capaciteiten en mogelijkheden.

Wat leert een kind tijdens een behandeling?

Een goede zithouding:
Dit is zowel in de thuis situatie als op school van belang. Een kind brengt tenslotte heel wat tijd door in een schrijf houding of achter de computer.
Of thuis zittend aan tafel of op de bank.

Een goede houding tijdens het staan:
Een goede staande houding begint bij de voeten en eindigt bij het hoofd. De manier waarop een kind dit geleerd krijgt wordt op de eerste plaats bepaald door de leeftijd van het kind. Het is anders om een kind van 9 jaar te leren om de rug goed te leren strekken dan voor een puber van14 jaar. De therapie wordt hier op aangepast.

Lopen
Het aanleren van een goed looppatroon . Maar ook het goed lopen met een rugzak. Die helaas vaak zwaar zijn (daar is soms niets aan te doen). Maar die ook vaak niet goed zijn afgesteld. Ook hier wordt naar gekeken.

Tillen en bukken
Als een kind op vroege leeftijd aangeleerd krijgt om goed te tillen en te bukken is dat een verrijking voor de toekomst. Iets wat in vele beroepen belangrijk is.

Naast het aanleren van het zitten , staan , lopen en tillen worden er adviezen gegeven. Naast een goede houding is het namelijk belangrijk om goed te sporten(afhankelijk van de leeftijd van het kind).Om goede schoenen te dragen . Om op een goede stoel te zitten en om het werkblad op goed hoogte te hebben. Tips waarmee je als ouders je kind goed ondersteunt in het hebben en houden van een gezonde houding en een gezond bewegen.