Kinderen met een muisarm of whatsapp vinger

  • 6 juli 2017

‘Mama, mijn hand doet pijn’ of ‘mam, ik heb pijn in mijn nek’. Ik hoor het mijn kinderen regelmatig zeggen wanneer ze langere tijd achter de computer hebben gezeten of met hun mobieltje bezig zijn geweest. Natuurlijk wijs ik hen dan op de oorzaak hiervan: het (langdurig) gebruik van de computer of smartphone

Meestal zijn deze klachten gelukkig snel weer over, maar soms ook niet. Welke klachten zien we en wat kunnen we eraan doen om ze te voorkomen? De muisarm (RSI, CANS) kennen we al langer. Nu zien we ook de whatsappduim/-vinger, een Xbox-hand en een Wii-arm, alle veroorzaakt doordat we steeds dezelfde beweging maken. De meest voorkomende klachten bij kinderen door het gebruik van computer, mobiele telefoons en games zoals de Wii zijn nekpijn, hoofdpijn, pijn in de armen, pijn in de hand, de duimmuis en pijn in de vingers. Soms zijn deze klachten weer weg zodra het kind iets anders gaat doen dan achter de computer of op de smartphone zitten, maar niet zelden houden deze klachten langer aan. Soms zelfs weken tot maanden.

Telefoons de kast in en niet zo lang aan de computer? Een goede oplossing, maar meestal niet voor lang. We leven nu eenmaal in een tijd waarin we steeds meer tijd doorbrengen ‘achter de schermpjes’ zowel thuis als op school. Een goede houding hierbij kan dan veel klachten voorkomen. Veel computerplekken zijn niet ingericht op kinderhoogte. Zowel thuis als op school zijn deze plekken vaak meer ingericht op volwassenen. Toch is dit erg belangrijk om problemen te voorkomen. Het is raadzaam hierbij te letten op:

  • een goede zithoogte. Hierbij moeten de voeten plat op de grond kunnen staan! De knie is dan negentig graden gebogen. Gebruik eventueel een voetenbankje of iets anders om de voeten op te zetten wanneer de voeten niet plat op de grond kunnen staan.
  • Zorg voor een goede werkhoogte. Wanneer de rug recht is en de bovenarm naast het lichaam hangt, maakt de onderarm een hoek van negentig graden.

Verder is het verstandig te letten op:

  • Gebruik de stoelzitting helemaal
  • Neem een actieve houding aan met een rechte rug
  • Leg muis en toetsenbord vooraan en recht voor je op tafel zodat de onderarmen licht gesteund worden en je recht voor de computer zit
  • Zorg ervoor dat de afstand van je gezicht tot het beeldscherm vijftig à zeventig centimeter is Een smartphone is natuurlijk overal te gebruiken. Ook bij het spelen met de Xbox of de Wii zit je niet achter een tafel. De klachten die ontstaan door het gebruik hiervan, ontstaan – net als bij de muisarm – door steeds dezelfde beweging te maken.

Net als bij de computer is het daarom belangrijk om:

  • Regelmatig pauzes in te lassen en hierin bewegingen te maken die niet worden gemaakt tijdens de game met handen, armen, schouders en nek. Laat je kind hiervoor zelf maar eens bewegingen/oefeningen bedenken. Zij zijn hier vaak heel creatief in!
  • Laat je kind tussendoor iets heel anders doen, bijvoorbeeld sporten of (buiten) spelen. Ook goed voor de motorische ontwikkeling!
  • Wissel regelmatig van houding. Vaak doe je dit vanzelf zodra je pijn/kramp krijgt. Dan is het eigenlijk al te laat.

Heeft je kind toch klachten of zie je dat het je kind niet lukt een goede houding aan te nemen? Maak dan een afspraak bij een oefentherapeut Cesar. Dé specialist op het gebied van houdings- en bewegingsklachten. Dit kan met, maar ook zonder verwijzing van de huisarts. Vaak zijn een aantal behandelingen al voldoende om een kind blijvend van de klachten af te helpen en het bewust te maken van zijn eigen aandeel hierin.

Door Jenny van de Wiel
Oefentherapeut Cesar en kinderoefentherapeut bij Oefentherapie Cesar de Cirkel
De Uitstraling 13,editie Reusel en Bladel 2013