Nekpijn en schouderklachten

  • 6 juli 2017

De wintertijd is weer aangebroken! ‘s- Avonds is het vroeg donker. De winterjas komt weer uit de kast. We gaan ons warmer kleden. Ons lichaam produceert zelf warmte, maar het heeft in deze tijd ook extra warmte nodig. Onze spieren functioneren namelijk het best bij een behaaglijke temperatuur.
In deze tijd van het jaar zien wij als Cesar therapeuten opvallend meer mensen met nek- en schouderklachten in de praktijk. En dat is ook niet verwonderlijk!
Spieren hebben warmte nodig om goed te kunnen functioneren. Goed doorbloede spieren zijn beter voorbereid op hun functie.
Nek- en schouderspieren zijn spieren die vrij vaak problemen geven als ze niet goed “gebruikt en onderhouden” worden.

Pijn en beperkingen:

Nek- en schouderpijn kan erg vervelend zijn en kan ons ook behoorlijke beperkingen geven.
Nekpijn kan zorgen voor een slechte nachtrust. Het dagelijks functioneren thuis, op school of op het werk kan er danig door verstoord worden.
Naast de pijn hebben veel mensen ook vaak problemen met het bewegen van de nek en schouders. Het achteromkijken in de auto gaat ineens veel moeilijker. Het hoog reiken gaat veel moeizamer.
Veel pijnklachten, en dat geldt zeker ook voor nekklachten, gaan vanzelf weer over. Het insmeren van de nek met een spiercrème, een lekkere nekmassage van je partner en overdag de spieren goed warm houden doet vaak al wonderen.
Indien klachten na enkele weken niet overgaan, kan het zinvol zijn om in te grijpen. Als de pijnklachten of bewegingsbeperkingen namelijk te lang blijven bestaan kan dit ook leiden tot bijkomende klachten. Hoofdpijn en uitstralende pijn naar de armen, zijn vaak het gevolg van nekklachten.

Een goed houding is het halve werk

Warmte van buitenaf is belangrijk voor het goed functioneren van spieren, maar beweging is ook erg belangrijk voor onze spieren. Beweging zorgt voor een goede bloeddoorstroming van onze spieren. Dus er moet geoefend worden!!
Voordat er geoefend wordt met de spieren is het erg belangrijk om de houding te corrigeren. Oefeningen hebben alleen zin als de stand van de nek en de schouders gecorrigeerd worden.

Tijdens het onderzoek bij een Cesar therapeut wordt er goed gekeken naar de stand van de schouders en de nek in alle dagelijkse houdingen en bewegingen. Hoe staat iemand aan de machine te werken, hoe zit iemand achter zijn computer, hoe haalt iemand een baby uit zijn bedje.

Een slechte stand van de nek en de schouders is vaak het gevolg van verkeerd spiergebruik van de houdingsspieren!

Het actief corrigeren van de stand van de nek- en de schouders is dus het eerste werk. De spiegel is hierbij altijd een handig hulpmiddel. Je voelt dan niet alleen het verschil, maar je kan het verschil ook duidelijk zien.

Samenwerking en onderhoud van de spieren:

Het leren samenwerken van houdingspieren is erg belangrijk.

Het onderhouden ( dus blijven samenwerken) van nek- en schouderspieren is noodzakelijk. Veel oefeningen kunnen mensen overdag tijdens hun dagelijkse werkzaamheden doen. Ook oefenen onder een lekker warme douche is heel effectief. Het op kracht en lengte houden van de spieren wordt vaak thuis extra geoefend, maar kan ook tijdens het sporten meegenomen worden.