Nooit te oud om te leren

  • 6 juli 2017

Als oefentherapeut Cesar hebben we te maken met patiënten van alle leeftijden. In de praktijk zien we kinderen die komen voor het verbeteren van hun houding, tot zwangere dames, en ook heren op hogere leeftijd. Een tijd geleden kwam er een man uit deze laatste categorie voor het eerst in de praktijk. Deze mijnheer was verwezen door zijn huisarts in verband met nekklachten. Hij stond wat sceptisch tegenover de therapie; om met zijn woorden te spreken:
“’Nu jonge zul der nie van kunne moake en ’t is toch allemal versleten werk’.”
Daarin had hij volledig gelijk, want van een ouder persoon kunnen we geen jonge vent meer maken. Er was sprake van artrose in de nekwervels en ook dat is een proces dat wij niet meer kunnen veranderen. Toch hadden wij ook wat spreekwoorden in te brengen namelijk ‘rust roest’ en ‘je bent nooit te oud om te leren’. Als er pijnklachten zijn en men daardoor minder gaat bewegen, gaan er altijd meer klachten ontstaan. We zijn toen toch maar aan de slag gegaan en uiteindelijk heeft deze patiënt zeer tevreden de therapie afgesloten. Door zijn houding te verbeteren en meer te bewegen – met name met het hoofd, de nek en schouders – zijn de pijnklachten aanzienlijk verminderd en kan deze man het hoofd en de nek veel soepeler bewegen.

Hoe wilt u oud worden?

Oud worden, willen we dat niet allemaal? Maar dan wel in goede gezondheid en zo fit en onafhankelijk mogelijk. Nu heeft niemand dat helemaal in eigen hand, maar het is geen geheim dat iemand die ouder wordt zelf veel kan doen om de kwaliteit van het dagelijks leven zo goed mogelijk op peil te houden. Genoeg en verantwoord bewegen bijvoorbeeld en voorkomen dat je valt. Maar hoe doe je dat? Zeker als de spieren strammer worden en klachten toenemen, is dat geen gemakkelijke opgave. Oefentherapie Cesar kan een bijdrage leveren aan de gezondheid, het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid.

Wat zijn de klachten die voor kunnen komen bij ouderen?

Hierbij moet u denken aan aandoeningen zoals:

  • reuma
  • artrose
  • hart-en vaatproblemen
  • diabetis
  • botontkalking

Bij deze problemen gaat u vaak minder bewegen, juist daardoor krijgt u meer klachten. Helaas zijn de meeste ouderdomsklachten chronisch en ze kunnen dus meestal niet meer verdwijnen. U mag er dan ook niet op rekenen dat u na afloop van het behandelprogramma totaal klachtenvrij zult zijn. Wel zult u merken dat u klachten zijn afgenomen, dat u makkelijker kunt bewegen en dat u met klachten die u houdt beter kunt omgaan. Dit zorgt ervoor dat u uw zelfstandigheid behoudt, zich beter voelt en minder pijn heeft.

Hoe kan een oefentherapeut Cesar u hierbij helpen?

Een oefentherapeut Cesar kan u helpen om zo gezond en fit mogelijk oud te worden. De oefentherapie is gericht op:

  • het behouden/verbeteren van de bewegelijkheid van het lichaam
  • het behouden/verbeteren van de spierkracht
  • het behouden/verbeteren van het evenwichtsgevoel
  • aandacht voor valtraining of voorkomen van vallen

Daarnaast zal een oefentherapeut Cesar u begeleiden in het zo goed mogelijk uitvoeren van de dagelijkse bewegingen. Hoe u het beste kunt zitten, staan, bukken, lopen. Maar ook fietsen (of erop en eraf stappen). Deze individuele begeleiding is gericht op uw persoonlijke problematiek en zal daarop worden afgestemd. Dus geen algemene oefeningen in groepsverband, maar een oefenprogramma aangepast aan de klachten en problemen waar u last van heeft.

Hoe kunt u bij een oefentherapeut Cesar terechtkomen?

Als dit artikel u aanspreekt en als u denkt dat een oefentherapeut Cesar u kan helpen bij uw klachten, dan kunt u zich aanmelden in een praktijk oefentherapie Cesar. U heeft hiervoor geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Vanuit uw aanvullende verzekering worden de behandelingen vergoed.