
TIPS OM BETER TE SLAPEN
- 6 november 2022
Slaap tekort heeft serieuze gevolgen
Een op de vijf Nederlanders heeft moeite om in slaap te vallen, om door te slapen, of wordt vroeg wakker. Toch is goed slapen erg belangrijk. Je lichaam en je geest moeten in de nacht herstellen en opladen voor de dag die komen gaat. Als je regelmatig te weinig slaapt is er sprake van slaap tekort .Dit slaap tekort heeft serieuze gevolgen voor je mentale en fysieke gezondheid. Denk hierbij aan minder goed concentreren, vergeetachtig zijn, slechtere motoriek, trager reactie vermogen. Maar ook vermoeidheid en pijnklachten als gevolg van een slechte nachtrust komen veel voor.
Patronen en gedrag veranderen
Om beter te gaan slapen is het vaak nodig om een patroon en gedrag in de nacht maar ook gedurende de dag te veranderen. Dit noemen we de slaap hygiëne. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minderen of stoppen met alcohol. Door alcohol te drinken val je makkelijk in slaap maar je wordt ook snel weer wakker en de kwaliteit van de slaap is minder goed . Breng je lichaam en geest 1 a 2 uur voordat je naar bed gaat tot rust. Geen prikkels meer in de vorm van telefoon of laptop. Niet meer eten voor het slapen gaan. Niet meer intensief sporten of heftige gesprekken voeren voordat je in bed stapt. Breng regelmaat aan in je dag en avond activiteiten. Ga op de zelfde tijd naar bed en sta op de zelfde tijd op.
Slaapoefentherapie
Slaapoefentherapeuten kunnen je helpen met deze gedragsroutine waardoor je beter gaat slapen. Soms lukt het niet om beter te slapen ondanks deze aanpassingen. Het is dan van belang om met een slaapkalender in beeld te brengen hoeveel tijd je in bed door brengt en hoeveel je daarvan ook slaapt. Te lang in bed liggen kan juist de kwaliteit van slaap verminderen. De gemiddelde slaapbehoefte van een volwassen mens ligt tussen de zeven en acht uur, maar kan ook schommelen tussen de vier en tien uur. Hoeveel slaap je nodig hebt is dus heel persoonlijk. Daarom is het zinvol om er achter te komen wat de juiste slaapduur is voor iemand persoonlijk, zodat de tijd die je in bed door brengt ook bij je past en je daardoor beter slaapt.
en persoonlijk plan van aanpak
Daarnaast is de leeftijd van invloed op de slaap behoefte. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt neemt af bij het ouder worden. Pas geboren baby’s hebben wel 18 uur slaap nodig en tachtig jarige maar 6 uur. Terwijl mensen op latere leeftijd juist langer op bed liggen.
Dus om te komen tot een betere slaap is het nodig om te analyseren en in kaart te brengen waardoor het slechte slapen is ontstaan, om daarna een persoonlijk plan van aanpak te maken. Een slaapoefentherapeut kan hierin begeleiden om samen tot een beter slaappatroon te komen.