Wat doet de kou met onze houding
- 6 juli 2017
Wij wonen in een land met duidelijke seizoenen. Dit heeft zeker zijn charmes. Kijk maar naar de afgelopen weken waarin wij hebben kunnen genieten van mooie sneeuw en lekker vriesweer. Als over een paar maanden de lente zich weer aankondigt is ook dat een mooie tijd waarin we naar buiten kunnen om de natuur te bewonderen. Kortom verandering in het weer doet wat met de mens.
De lente en zomer nodigt toch meer uit om naar buiten te gaan om te fietsen en te wandelen . Terwijl in de winter en herfst het accent ligt op de gezelligheid binnenshuis. Lekker ’s avonds bij het haardvuur op de bank. Al snel kom je dan tot de conclusie dat de meeste mensen in de warmere maanden meer bewegen dan in de kou. Bovendien heeft de temperatuur ook invloed op hoe iemand zich voelt . Guur weer geeft toch vaak meer pijn klachten m.n. de spieren van het lichaam voelen wat stijver en pijnlijker aan. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen maar wel voor mensen die daar gevoelig voor zijn.
Vooral pijn in de nek en schouders komt vaker voor als het buiten nat of koud weer is. Mensen gaan naast het minder bewegen door binnen te blijven toch ook vaak anders bewegen. Let maar eens op hoe iemand op zijn fiets zit of loopt op een regenachtige dag. Mensen duiken in hun jas en trekken daarbij de schouders op en buigen de rug vaak krom. Dit geeft meer spanning op de spieren van o.a. de schoudergordel. En deze spanning geeft soms weer pijn klachten.
Een hogere spierspanning is natuurlijk niet de enige oorzaak van pijnklachten in de nek,- en schouder. Als er sprake is van een afwijking of aandoening van het schoudergewricht of de wervelkolom kan dit ook lijden tot klachten. Je kunt hierbij denken aan artrose van de wervels of een hernia in de nek. Ook slijtage van het schoudergewricht kan veel problemen geven. Maar ook voor mensen met deze beperkingen is het belangrijk dat men op een verantwoorde wijze blijft bewegen.
Dus ondanks kou en regen is het belangrijk dat je blijft bewegen en dat de houding optimaal blijft. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want zeker bij bewegingen van nek en schouders is het van belang dat er op een verantwoorde wijze geoefend wordt .Bovendien is niet iedereen zich ervan bewust in hoeverre de houding die men is gaan aannemen niet goed is en klachten veroorzaakt.
Daarom kan iemand met deze klachten zich laten behandelen door een oefentherapeute Cesar. Men kan zich daarvoor direct bij een praktijk aanmelden . Een verwijzing van huisarts of specialist is daarbij niet meer nodig. Een oefentherapeute zal naar aanleiding van een anamnese ,dit is een vraaggesprek waarin duidelijk wordt wat er aan de hand is , en een onderzoek samen met u bespreken wat het plan van behandelen zal zijn. Hierbij word altijd rekening gehouden met de mogelijkheden en belastbaarheid van iemand. Ook spelen factoren als leeftijd, belangstelling en beroep een belangrijke rol in de samenstelling van de behandelingen . Bij een bejaarde dame van 75 met nekklachten zullen de bewegingsmogelijkheden op een ander niveau liggen dan bij een pubermeisje met schouderklachten. De oefeningen en houdingscorrecties zullen hier dan ook op aangepast worden. Maar altijd speelt de patiënt hierin een actieve rol. De oefeningen en verbeterde houding zullen ook toegepast gaan worden. Pas dan zal er verbetering van de klachten zijn of zullen de klachten over gaan.
Bij nek,- en schouderklachten zal de therapie vooral gericht zijn op :
- -Bewegelijkheid verbeteren van nek en schouders
- -Ontspannen van de spieren van nek, schouders, en boven rug.
- -Corrigeren van de houding
Als de patiënt zich het bovenstaande heeft eigen gemaakt kan hij of zij daar zelfstandig mee doorgaan. Zodat er ondanks winters weer geen nieuwe klachten ontstaan. Zodat dat men zich ervan bewust blijft dat goed bewegen en een goede houding van groot belang zijn om klachten te voorkomen.