Acceptance and Commitment Theory

Acceptance and Commitment Therapy

ACT is de laatste jaren steeds meer verweven geraakt met mijn psychosomatiek behandelingen. ACT is een praktische, lichte, speelse stroming om te leren genieten van het moment…accepteren wie je bent… moeilijke situaties of pijn  aanvaarden…OK dit is wat t is, ik kan het niet  mooier maken.
Om vervolgens aan de slag te gaan met de opdracht: wat wil ik eigenlijk?…wat wil ik bereiken? Wat is ACT eigenlijk?

ACT is een nieuwe stroming binnen de psychologie die op een aantal vlakken verschilt van andere stromingen. Het belangrijkste verschil is dat ACT niet doet aan ‘positief denken’. Vaak proberen we onze problemen te bestrijden met gedachten die zeggen ‘dat het allemaal wel goed komt’, ‘dat de kindjes in Afrika het veel slechter hebben dan wij’ en ‘dat we ons gewoon niet zo moeten aanstellen’.

Maar volgens ACT werkt dit helemaal niet. Je kunt wel denken dat je problemen niet bestaan, maar daarmee los je je problemen niet op. En dus help je jezelf het beste door problemen te erkennen. Dit kun je doen door erover te praten, en vooral door te proberen om niet direct op zoek te gaan naar oplossingen.

De vraag is of je dicht bij je psychische problemen wilt blijven, bereidt bent om te denken wat je denkt, te voelen wat je voelt, hoe moeilijk dat misschien ook is.

Probeer dus bijvoorbeeld om stil te staan bij de angsten en negatieve gedachten die je hebt, zónder dat je zegt: ‘Ach joh, kop op! Gewoon positief blijven, dan gaat het vast vanzelf weer over’.

Het denken kan je niet kunt sturen, en je hébt helemaal geen controle over je negatieve gevoelens. Bestrijden heeft dus kennelijk geen zin. En dus is het heel belangrijk dat je je problemen erkent. Mag je pijn hebben? Mag je dingen moeilijk vinden? Mag je vervelende gedachten hebben, zónder dat deze direct overschreeuwd moeten worden door positieve gedachten?

Kijk of je ruimte kunt maken voor alles wat je liever niet zou willen ervaren in je leven, én waar je geen controle over hebt. Mindfulness is een belangrijk onderdeel van ACT. Mindfulness laat je ervaren wat je voelt, welke gedachten en emoties strijden om voorrang.

Hierdoor wordt het gemakkelijker om te genieten van het moment, terwijl je gedachten, alle angsten en pijn er mogen zijn.

ACT kent 6 fases die nauw op elkaar aansluiten en regelmatig met elkaar interacteren.

  1. Acceptatie

Hoe ga je om met pijn en vervelende situaties?

Moeilijke emoties en vervelende situaties horen bij het leven, maar helaas heeft niemand ons ooit geleerd hoe we ermee om moet gaan.
“Laat het er zijn…”

  1. Defusie

Hoe serieus neem je jouw gedachten?

Afstand nemen van je gedachten is een vaardigheid die binnen ACT defusie genoemd wordt.

Gedachten zorgen voor veel problemen, wij mensen kunnen met onze gedachten emoties opwekken. Ruim 85% van je emoties worden opgewekt door je gedachten!

  1. Mindfulness

Waar zit je met je aandacht?

Opmerkzaam zijn van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving op een accepterende manier, zonder te oordelen, of iets goed of fout te vinden.

  1. Het Zelf

Hoe kijk je naar jezelf en de wereld om je heen?

In de loop der jaren heb je allerlei overtuigingen en denkbeelden verzameld over jezelf en de wereld om je heen: ik kan dit niet goed, maar dat juist wel…dit vind ik wel leuk, maar dat niet.

Deze overtuigingen maken je wereld overzichtelijk maar kunnen je ook negatief en rigide maken.

  1. Kernwaarden

Wat vind je echt belangrijk?

In de laatste fase van de ACT- training ga je aan de slag met levensvragen als:
wat wil ik? Wat is echt belangrijk voor mij?

  1. Doen!

Wat wil je bereiken?

Nadat je jouw kernwaarden hebt verhelderd ga je kijken wat je echt wilt:
hoe wil je jouw leven invullen? wat wil je bereiken? wat zijn je dromen en verlangens?