SOLK/ ALK aanhoudende lichamelijke klachten

De term ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)’ wordt sinds 2021 steeds meer verlaten. Tegenwoordig wordt gesproken over ‘aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)’.

Pijn maar er wordt niets gevonden! Vaak voelen mensen met onverklaarde, lang aanhoudende klachten zich onbegrepen of niet serieus genomen. Na uitgebreid medisch onderzoek wordt er geen lichamelijke oorzaak ontdekt voor hun klachten. De klachten blijven langer duren dan gebruikelijk, ze breiden zich zelfs uit naar andere delen van het lichaam! In de medische wereld spreken we dan tegenwoordig over SOLK, somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. Iemands leven kan er volledig door veranderen.

Gelukkig worden deze klachten de laatste jaren steeds serieuzer genomen. Er worden tevens ook mogelijke oorzaken voor deze klachten gevonden.

De veelzijdige klachten behorende bij hyperventilatie, spanningshoofdpijn, nekpijn, whiplashsyndroom, rsi, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, overspanning, burnout, prikkelbare darmsyndroom en (lage) rugpijn worden daarom nu ook vaak beoordeeld als SOLK. Hieronder staan een aantal lichamelijke en psychische symptomen beschreven:

 • Spierspanningshoofdpijn
 • Aanhoudende vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Aanhoudende spierklachten
 • Benauwdheid
 • Niet meer tot rust kunnen komen
 • Gejaagdheid
 • Concentratievermindering/ vergeetachtigheid
 • Piekeren
 • Niet meer kunnen genieten, somberheid
 • Besluiteloosheid

Een gecombineerde lichaam-geest behandeling blijkt het meest effectief  bij aanhoudende SOLK problematiek. De bij SOLKNet aangesloten psychosomatisch oefentherapeuten bieden u een dergelijke gecombineerde behandeling en gaan nog een stapje verder. Ze slaan een brug tussen lichaam en geest en brengen de lichamelijke klacht in verband met psychosociale oorzaken. Zij zijn er in gespecialiseerd om samen met u de dieperliggende oorzaken van uw klachten op te sporen en aan te pakken. Deze oorzaken bevinden zich vaak in de stress van alledag, in alledaagse zorgen en emoties.

SOLKNET

Bij het Netwerk SOLKNet zijn psychosomatisch therapeuten aangesloten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Bij SOLK gaat het om lichamelijke klachten die niet kunnen worden verklaard door een medische oorzaak, die langer duren dan verwacht, die zich onverklaarbaar uitbreiden naar andere delen in het lichaam of wisselend van aard zijn en in de loop van de tijd erger lijken te worden. Een verklaring kan gevonden worden in stress, alledaagse zorgen, traumatische ervaringen. Een aantal van deze klachten zijn bekend onder de syndroomnamen, zoals hyperventilatie, whiplash, chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, overspanning, burn-out, prikkelbare darmsyndroom en chronische lage rugpijn. De huisarts of specialist komt tot de constatering SOLK wanneer u langer dan enkele weken meerdere specifieke symptomen hebt, waarbij bij medisch onderzoek geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. 

Voor meer informatie kan u onze landelijke website bezoeken, www.SOLKNet.com.