Spanningshoofdpijn

Verlicht spanningshoofdpijn met oefentherapie

Heb je last van een drukkende, knellende hoofdpijn? Voelt het alsof er een strakke band om je hoofd zit? Van je schouders lopen er spieren naar je nek en hoofd. Op die spieren staat dan waarschijnlijk te veel spanning. Een verkeerde (werk)houding of psychische spanning kan de oorzaak zijn.

Misschien gaat je hoofdpijn gepaard met lichamelijke klachten: bijvoorbeeld moeheid, rugpijn of maagklachten. Spanningshoofdpijn kan ook samengaan met psychische klachten. Denk hierbij aan nervositeit, somberheid, lusteloosheid of slaapproblemen. Als de hoofdpijn aanhoudt of steeds terugkomt, beperkt het je in je dagelijks functioneren.

Wanneer ga je naar de oefentherapeut?

De oefentherapeut kan je helpen bij klachten als:

Hoe helpt de oefentherapeut jou?

In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de oefentherapeut je klachten in kaart. Afhankelijk van de oorzaak krijg je verschillende oefeningen, waarbij je het verschil gaat ervaren tussen (spier)spanning en ontspanning. Het afwisselend aanspannen en ontspannen van je spieren stimuleert je doorbloeding.
Tijdens de behandeling leer je hoe je stress beter kunt hanteren, goed ademhaalt, adequaat op signalen van je lichaam reageert en een gezonde lichaamshouding aanneemt. Bij de houdingsoefeningen ligt het accent op de stand van je schouders en hoofd en de strekking van je wervelkolom en nek.
Als je een betere spierbalans en een gezondere houding hebt ontwikkeld, richt de oefentherapeut zich op de optimalisering van je dagelijkse bewegingspatroon. Je zult merken dat je klachten afnemen door een betere lichaamshouding in combinatie met een verantwoorde manier van bewegen.