Incontinentie klachten
Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. U verliest een paar druppels urine. Gewoon als u lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl u aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kunt u zich onzeker gaan voelen. Misschien gaat u wat minder vaak de deur uit of stopt u met sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen.
Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie,meestal is dit op hogere leeftijd en/of na een prostaatprobleem.
Er zijn verschillende vormen. De belangrijkste zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.
Inspanningsincontinentie
Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten. Door de angst om urine te verliezen bent u geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan.
Aandrangincontinentie
Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd. Hierbij voelt u vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Gaat u vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. U krijgt steeds sneller het gevoel dat u moet plassen.
Vicieuze cirkel
De klachten kunnen uw dagelijkse leven gaan beïnvloeden, tijdens het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak onzeker, schamen zich en praten er liever niet over. Ze belanden in een vicieuze cirkel, waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren. De oefentherapeut kan helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.