Lage rugklachten

Bukken, tillen, zitten, lopen … we doen het allemaal. Het zijn dagelijkse activiteiten waar we eigenlijk nooit bij stilstaan. Tenzij u klachten krijgt. Het schietweer eens in uw rug. Hoe vaak denkt u niet: ‘Ach vervelend, maar het trekt wel weg’. Intussen blijven de klachten steeds weer terugkomen.
Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een hernia, vernauwing van het wervelkanaal (stenose), verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis), ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose, verandering in de tussenwervelschijf ten gevolge van artrose of chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew.

Bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door een pijnlijke of stijve rug gaat u anders bewegen. Hierdoor raakt het systeem van spieren, botten en gewrichten uit balans. Ook kan de pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden. U belandt in een vicieuze cirkel, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. De oefentherapeut kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.