Pijn in de rug ? Kom in beweging !

  • 6 juli 2017

Op vakantie gaan is leuk. Maar pijn in de rug door de lange autorit waarmee de vakantie begint is niet prettig. Je verheugen op een avond uit eten, maar weten dat je door een hele avond zitten last krijgt van je onderrug daar zit je niet op te wachten. Zo zijn er nog vele voorbeelden te geven van pijn in de rug .
Uit onderzoek is gebleken dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10 % van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals:

-een hernia
-een vernauwing van het wervelkanaal ( stenose )
-een verschuiving of afglijden van wervels ( spondylolisthesis )
-een ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
-een chronisch aandoening zoals de ziekte van Bechterew

Bij de overige rugklachten (90-95 % ) is de oorzaak niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug vaak een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en in stand houden van de klachten.

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtsverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door een pijnlijke of stijve rug gaat u anders bewegen. Zo raken de spieren uit balans. Ook kan pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. U gaat zich minder op dat etentje verheugen en in die vakantie hebt u al helemaal geen zin meer. De klacht gaat u leven en de kwaliteit van het leven op een vervelende manier beïnvloeden. U kunt niet meer optimaal functioneren. Een oefentherapeut Cesar kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Wat kan een oefentherapeut Cesar voor u doen.

Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen. Een voorbeeld : tijdens het tv-kijken zítten veel mensen niet op de bank, maar hangen ze. Ze hangen in de rug waardoor deze te veel belast wordt. Dat gebeurt vaak onbewust en wordt in eerste instantie ervaren als “lekker ontspannen”. Blijkbaar willen we ons lichaam laten steunen. Maar hierdoor maken we de spieren van de rug lui en komt er rek in de spieren en banden waardoor de rug pijn gaat doen. Dit gebeurt ook tijdens een lange auto rit of als u een zittend beroep hebt. Het is dan ook belangrijk om niet de hele tijd in de zelfde houding te zitten, maar regelmatig van houding te veranderen en regelmatig op te staan en even te bewegen en de rug te strekken. Een actieve zithouding is hierbij van groot belang.

Ook geeft een oefentherapeut u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over) belasting en spanningen. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Geleidelijk aan leert u uw klachten begrijpen. Ook leert u hoe u adequaat op uw klachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terug keren.

Uitdaging en motivatie

Het is niet eenvoudig om een “verkeerde houding ” of manier van bewegen te veranderen. Daarvoor moet goed gekeken worden naar uw persoonlijke situatie. Dit is mogelijk tijdens de individuele begeleiding die de oefentherapeut u geeft. Dat betekent dat u oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen krijgt die passen in uw dagelijkse activiteiten, thuis maar ook in de werksituatie. Zowel uw werkomgeving ( hoogte stoel , bureau ) , uw thuissituatie ( stofzuigen, strijken ) als ook uw hobby’s ( sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Door de adviezen toe te passen leert u om gezonder te bewegen. Zo kunt u weer optimaal functioneren bij al uw dagelijkse activiteiten.
Niemand wil graag met rugpijn klachten door het leven gaan. Een goede motivatie en inzet is hierbij van belang. Een oefentherapeut kan u hierbij helpen maar u zult hierin zelf een actieve rol spelen want dan pas kan u houding en manier van bewegen veranderen. Zie dit echter als een uitdaging die u meer energie zal geven en minder pijn, waardoor u weer enthousiaster op vakantie zult gaan en meer zin hebt in het etentje.